A sta în trafic este neplăcut și dăunător pentru mediu, iar bucureștenii o simt pe pielea lor în fiecare zi. Acum, o nouă cercetare nouă indică de ce afecțiuni de putem îmbolnăvi atunci când stăm blocați în trafic.
Potrivit unui studiu publicat în Annals of Internal Medicine, poluarea aerului din trafic poate provoca o creștere a tensiunii arteriale comparabilă cu efectul unei diete bogate în sodiu.
Studiul, realizat de profesori de la Universitatea din Washington, a constatat că expunerea la poluarea aerului cauzată de trafic a provocat o creștere a tensiunii arteriale care putea fi observată chiar din primele 24 de ore.
Este clar pentru toată lumea că gazele de eșapament ale mașinilor pot duce la boli respiratorii, cum ar fi astmul și bronșita, în special la copii, dar faptul că acestea duc, de asemenea, în mod direct la creșterea tensiunii arteriale este o noutate – nu surprinzătoare, dar cu siguranță îngrijorătoare.
Aceste efecte negative asupra sănătății cauzate de poluarea aerului cauzată de trafic vă pot afecta fie că stați cu mașina în trafic, fie că locuiți într-o zonă cu mult trafic auto.
„Dacă locuiești într-o zonă care are o poluare atmosferică puternică legată de trafic, trebuie să ții ferestrele închise și să ai în casă un dispozitiv de filtrare a aerului”, a declarat pentru The Guardian unul dintre autorii studiului.
Dincolo de asta, însă, pentru a diminua cantitatea de poluare a aerului cauzată de trafic, trebuie să facem tranziția de la mașinile pe benzină sau motorină la cele electrice care nu produc poluare la țeava de eșapament, potrivit thecooldown.com.